donderdag 17 februari 2011

Memo zwijgt

De Vries,  A.  Memo zwijgt, Rotterdam, Lemniscaat, 1e druk 1996.

Een mooie aanleiding tot een goed gesprek
Memo zwijgt is het verhaal van de Koerdische Mohammed, die besluit om niet meer te spreken, omdat hij rouwt om het vertrek uit zijn land. Het is vertederend om te lezen hoe zijn nieuwe vriendje Jeroen zich over hem ontfermt. Anke de Vries beschrijft op meeslepende wijze en in simpel taalgebruik de gevoelens en gedachten van Memo.

Mohammed klimt weer in bed en trekt de dekens over zijn hoofd. Hij wil niks meer horen. Snappen ze dan niet dat hij niet anders kan, dat hij moet blijven zwijgen? Hij heeft de tijd immers stilgezet? Zolang hij niks zegt kan hem niks gebeuren en kunnen zijn herinneringen niet ontsnappen. Ze liggen veilig opgeborgen. Niemand mag erbij, zelfs zijn ouders niet.”

Het verhaal wordt duidelijk en chronologisch verteld. Je krijgt een idee hoe het is om te moeten vluchten en je ontheemd te voelen. Ik vind het een mooi verhaal  dat ontroert en je horizon verbreedt. Naar aanleiding van dit boek kun je met leerlingen goed over thema’s als oorlog, vluchten en andere nationaliteiten spreken. Het is geschikt voor leerlingen tot 12 jaar.

139 bladzijden, grote letters en een ruime bladspiegel.
Hij is zo uit dus.

Groet,
Marieke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten