vrijdag 11 maart 2011

De hongerspelen - Suzanne Collins

Ik heb zojuist een geweldig boek uitgelezen. De hongerspelen van Suzanne Collins. Dit is het eerste deel van een serie. Het boek is een adolescenten roman.Het boek wordt veel gelezen door leerlingen. Het heeft best een ingewikkeld verhaal, en is ook niet altijd eenvoudig te lezen. Het boek is dus meer geschikt voor havo-vwo leerlingen.

Hieronder een samenvatting/recensie over het boek.

Zou jij kunnen overleven, alleen en in de wildernis? Wanneer alles en iedereen erop gebrand is dat je de ochtend niet levend haalt? Winnen betekent eeuwige roem en rijkdom. Verliezen betekent een zekere dood. De Hongerspelen zijn begonnen... Wees gewaarschuwd: dit boek neemt je leven compleet over.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een 'Big Brother'-omgeving. Katniss Everdeen (16, ik-figuur) uit het 12e, armoedigste district springt in de bres voor haar jongere zusje Prim wanneer deze wordt uitgeloot. Na een wat aarzelend begin krijgt het verhaal vaart in het tweede en derde deel. Het thema is gedurfd: een strijd op leven en dood tussen twaalf- en achttienjarigen, als vorm van vermaak. Wie is de slimste overlever? De auteur creeert een eigen begrippenkader dat zijdelings doet denken aan Harry Potter. Ze combineert overlevingstechnieken uit de traditie van Jean Auels prehistorische romans met ultramoderne technologie. Het slot lijkt voorspelbaar, maar is dat niet. Spanning, romantiek en het open einde maken nieuwsgierig naar het volgende boek in deze serie, 'Vlammen'. Vanaf ca. 14 jaar.

Het boek is echt een aanrader en ik ga ook zeker de volgende delen lezen.



Groetjes,
Marielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten