zaterdag 26 maart 2011

Hoe overleef ik mezelf / Francine Oomen

Samenvatting:
Rosa vindt zichzelf heel lelijk, en dat vinden haar klasgenoten ook. Ze wil er beter uit zien. Daarom wil ze afvallen, een ander kapsel, en een piercing nemen. Ze mag heel weinig eten van zichzelf. Eigenlijk wil ze iemand anders worden, zichzelf ‘opnieuw uitvinden’. ’s Nachts ligt ze de hele nacht wakker van de honger. Dan gaat ze maar wat tekenen en zo ontstaat haar nieuwe naam, Rooz. Dan denkt ze opeens aan graffiti, een gave nieuwe hobby! ’s Nachts gaat ze naar buiten en gaat ze naar het spoor op elektriciteitskastjes spuiten. Dan staat er iemand voor haar. Hij is boos omdat hij over zijn naam heen spoot. Hij zegt dat er ook spoorwegpolitie is. Ze moet heel goed oppassen. Op een dag heeft ze tekenen op school. De leraar vindt dat ze goed tekent, en vraagt of ze tekenles wil. Die middag heeft ze haar eerste les. Ze vindt nog steeds dat ze te dik is, en steekt bijna elke avond haar vinger in haar keel. Ze wil ook nog steeds wat aan haar haar doen. De volgende dag gaat ze dus naar de kapper. Ze laat het kort, en piekerig knippen. Ze koopt daar ook paarse haarverf. Dan is het tijd voor de volgende stap; een piercing. Ze laat er een zetten in haar wenkbrauw.
Op een nacht is ze samen met naar graffiti vriend aan het spuiten, maar dan worden ze gepakt door de spoorwegpolitie. Ze moeten een nacht in de gevangenis blijven. De moeder van Roos is ondertussen Radeloos.
Wat later loopt ze weer ’s nachts samen met Neuz over straat als ze iemand om hulp horen roepen. Het is een man die door een groep jongens in elkaar geslagen wordt. Rosa en Neuz besluiten de man te helpen. Er volgt een vechtpartij en Neuz en Rosa belanden in het ziekenhuis, maar ze hebben wel het leven van de man gered. Als Rosa na een paar dagen haar geheugen weer terugheeft, komen haar klasgenoten langs. Omdat iedereen weet wat zij en Neuz gedaan hebben, is ze enorm populair. Ook de moeder en stiefvader van Rosa begrijpen haar nu iets beter. Ze praten goed met elkaar en Rosa vertelt hen wat haar dwarszat. Iedereen is erg opgelucht als alles eerlijk verteld is en ze maken met elkaar een nieuwe start.

Oordeel:
Hoe overleef ik mezelf is een ontzettend grappig boek over een serieus onderwerp. Roos is verhuisd en zit op een nieuwe school. Ze past niet zo goed tussen haar klasgenoten en is ook niet populair. Er wordt over haar geroddeld en als ze dat toevallig hoort gaat ze geloven dat ze inderdaad dik en lelijk is. Ze neemt een drastisch besluit; ze wil geen saaie Roos meer zijn maar gaat er alles aan doen om stoer en populair te worden. Het is niet zo’n heel realistisch boek omdat ze nogal heftige dingen gaat doen. Toch is het erg leuk om te lezen omdat Francine Oomen heel veel humor gebruikt. Roos is erg bijdehand en soms sarcastisch. Door alle vreemde, bizarre dingen die ze onderneemt is het boek verrassend.

De opzet is origineel omdat er veel gebruik wordt gemaakt van e-mails. Tussen dagboekfragmenten door lezen we mailwisselingen tussen Roos en haar beste vriendin Esther en haar internetvriendje Jonas. Ook schrijft Roos regelmatig mails naar zichzelf (naar haar ‘tweede persoonlijkheid’ Rooz). Hieruit blijkt dat ze behoorlijk met zichzelf in de knoop zit en het is interessant om te lezen hoe ze tussen twee persoonlijkheden heen en weer slingert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten