maandag 28 maart 2011

Perenbomen bloeien wit

Titel van het boek: Perenbomen bloeien wit

Auteur: Gerbrand Bakker
Vanaf welke leeftijd: 14 jaar

Samenvatting:

De tweeling Klaas en Kees en hun jongere broer Gerson spelen vaak zwart, een spel waarbij de belangrijkste regel is dat zij hun ogen niet open mogen doen. Zo merk je hoe lastig het is om je doel te bereiken terwijl je niet om je heen te kunt kijken.Als de broers met hun vader en de hond Daan op een zondagmorgen met zn allen in de auto zitten op weg naar opa en oma, verandert hun leven met een harde klap. Een auto-ongeluk zorgt ervoor dat Gerson blind wordt en de rest van zijn leven zwart zal moeten spelen. Hoe zal dat gaan? Zal Gerson met hulp van de hond Daan zich gaan aanpassen aan zijn nieuwe leven? Ook voor zijn vader en zijn broers ziet de wereld er nu heel anders uit. Wat overeind blijft is de warmte van het gezin.Dit ontroerende verhaal voor jong en oud wordt afwisselend verteld door drie stemmen, die van de tweeling, van Gerson en van de hond.

(www.bol.com)

Recensie:

Met stip het mooiste jeugdboek dat ik tot nu toe gelezen heb. Wat is dit boek prachtig geschreven.

Het gezin vader, Klaas, Kees, Gerson en de hond Daan zijn onderweg naar opa en oma. Onderweg komen ze langs bloeiende perenbomen. Er ontstaat een discussie over de kleur van de bloesems. Zijn ze nu roze of wit? Terwijl ze hier over praten gebeurt er een ernstig ongeluk en Gerson wordt blind. De rest van het boek laat de strijd zien die Gerson moet voeren. Hoe gaat hij en de rest van zijn gezin om met de problemen en ongemakken die dit met zich meebrengt.
Compleet geroerd lees je de strijd die hij voert. Je begrijpt precies wat hij meemaakt en hoe hij zich moet voelen. Door perspectiefwisselingen lees je ook hoe zijn broers en zelfs de hond het ervaren.

Lukt het Gerson om aan zijn nieuwe situatie te wennen om zoekt hij een andere uitweg?

Een boek dat je van begin tot eind in één ruk zal uitlezen. Dit verhaal raakt iedere lezer. Een boek dat je zeker gelezen moet hebben.
Dit boek is voor jongens en meisjes geschikt.

Groetjes,
Marielle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten