zondag 13 maart 2011

Oorlogswinter van Jan Terlouw

Samenvatting:

Het boek speelt zich af tijdens de koude hongerwinter in 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de vijftienjarige Michiel met zijn ouders. Zijn vader is de burgemeester van ‘de Vlank’.
Op een dag vraagt zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel of hij een brief aan Bertus Hardhorend wil bezorgen als Dirk niet terugkeert. Zo belandt Michiel in het verzet, want Dirk keert inderdaad niet terug en Bertus is onvindbaar. Nu besluit Michiel de brief zelf te openen en uit te voeren wat er in staat. Ergens in een hol onder de grond, bevindt zich iemand die hulp nodig heeft. Michiel raakt steeds dieper verwikkeld in zaken die zich tegen de Duitsers keren en er gebeuren dingen die ertoe leiden dat Michiel steeds fanatieker wordt.
Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij is pas vijftien, maar de gebeurtenissen in de oorlog maken hem snel volwassen. Wie goed is, blijkt kwaad en andersom. Hij leert dat hij niet weet wie hij kan vertrouwen. Oorlog lijkt misschien spannend, maar hij komt erachter dat oorlog voornamelijk gruwelijk is. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen.


Kort stukje uit mijn beoordeling:

Een prachtig, indrukwekkend boek dat inspeelt op het geweten en de emoties van de lezers. Even is het, alsof je de oorlog zelf meemaakt. Je leeft mee met Michiel, die de leeftijd heeft van de meeste lezers. Even voel je de angst die de mensen toen hebben gevoeld. Een prestatie, om dit gevoel over te brengen op ons, terwijl wij in veiligheid leven in Nederland. Een absolute aanrader voor iedereen die iets wil weten over de oorlog en die tegelijkertijd een spannend boek wil lezen.



Dus: echt een superboek. Echt heel spannend en ook ik wilde steeds weten wat er zou gaan gebeuren. Anders dan de film trouwens, maar de grote lijnen zie je uiteraard terug. Dit is nu juist het leuke aan een boek: veel gedetailleerder. Ik heb eerst de film gezien, een jaar geleden, en nu het boek gelezen. Boek is vele malen beter, maar de film mag er ook zijn!

Groetjes,

Ireen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten